direct contact: 030 - 721 0930
Wat is manuele therapie?

Naast de ‘vertrouwde’ aanpak van de fysiotherapie, is Dannenburg Fysiotherapie gespecialiseerd een aantal minder voorkomende, effectieve, behandelmethoden.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het is een behandelvorm gericht op het beter laten functioneren van gewrichten en het verbeteren van houding en beweging. De manueel therapeut behandelt bewegingsproblemen met specifieke technieken. Vaak zijn de effecten van de behandeling snel merkbaar, bijvoorbeeld door een toename van de beweeglijkheid of minder pijn.

Onderzoek
Tijdens het eerste gesprek probeert de manueel therapeut het probleem uitgebreid in kaart te brengen. Daarna wordt de klacht tijdens een bewegingsonderzoek verder beoordeeld. Aan de hand van de uitkomsten hiervan wordt een behandelplan opgesteld. Indien de beweeglijkheid is hersteld kan de manueel therapeut adviseren om door te gaan met therapie in de oefenzaal. Dit kan nodig zijn voor verder herstel, of om te voorkomen dat de klachten terug komen. Om te bepalen hoe het oefenschema eruit moet zien kan een Matrix-test worden gedaan.

Behandeling
Kenmerkend voor de manueel therapeutische behandeling is dat het effect van de behandeling keer op keer beoordeeld. Dit gebeurt voor, tijdens en na de behandeling. Gekeken wordt naar de kwaliteit van bewegen en de reactie op een behandeltechniek of oefening. Dit maakt dat er continu interactie is tussen u en uw manueel therapeut. Samen werken we aan herstel. De behandeling kan plaatsvinden in de behandelkamer of in de oefenzaal.

Behandelkamer
In de behandelkamer wordt gewerkt aan het creëren van voorwaarden om te kunnen starten met oefentherapie. De behandelingen zijn gericht op het oplossen van factoren die het bewegingsverloop belemmeren.

Oefenzaal
De training in de oefenzaal vindt plaats onder begeleiding van een (sport)fysiotherapeut of revalidatietrainer. Hierbij wordt aandacht besteed aan het verbeteren van de actieve beweging en de belastbaarheid. Constant wordt de kwaliteit van bewegen nauwlettend in de gaten gehouden. We gebruiken bewegen als middel tot herstel, zoals van een specialist in bewegen mag worden verwacht.