Specialisaties

Manuele therapie

Speerpunten van de manueeltherapeut

  • Doelgerichte behandeling, snel vermindering van klachten.
  • Zorgen voor optimale mobiliteit als voorwaarde voor goed bewegen.
  • De juiste oefeningen om het behaalde effect vast te houden

Wanneer ga je naar de manueeltherapeut?
Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het is een behandelvorm gericht op het beter laten functioneren van gewrichten en het verbeteren van bewegingen. De manueeltherapeut behandelt gewrichten met specifieke technieken, ook wel manipulaties genoemd of zoals de meeste het kennen: “kraken’’. Belangrijk om te weten is dat manipulaties geen mogelijkheid heeft tot gewrichten recht te zetten, zoals in het verleden nog wel eens gedacht werd. Het geluid dat men (vaak) hoort bij een manipulatie is een opgebouwde druk, in de vorm van gasbellen in de gewrichtsvloeistof, die vrijkomt. Maar wat bereik je hier dan mee? Als gevolg van een manipulatie treedt er ontspanning in de omliggende spieren en dit leidt tot een verbeterde functie van het desbetreffende gewricht. Zo merk je snel effect van de behandeling, bijvoorbeeld door een toename van de beweeglijkheid of minder pijn.

Waarom Dannenburg Fysiotherapie?
Wij zien manuele therapie niet als onderhoud, maar als middel. De behandeling is gericht in het oplossen van factoren die het bewegingsverloop belemmeren. Deze therapie kan voorafgaand aan oefentherapie, ingezet worden. Voor een blijvend resultaat of opbouw van de belastbaarheid kan de manueeltherapeut adviseren om door te gaan met fysiotherapie in de oefenzaal. Ook oefeningen om thuis of in de sportschool mee aan de slag te gaan behoren tot te mogelijkheden.
Bij Dannenburg Fysiotherapie zoeken de fysiotherapeuten, waar nodig, regelmatig de samenwerking met de manueeltherapeut. Zo zorgen wij voor een optimaal herstel.
Als wij onszelf overbodig hebben gemaakt is onze missie geslaagd!